Az év vége és a karácsony sok embernél az ünnepek nyugodt, boldog megélése helyett számtalan stresszfaktort hordoz magában, amit nem könnyű a helyén kezelni. Az év vége gyakran a munkahelyeken is feszültebb időszak, ráadásul, ha a levegőn van az ember, akkor is 90%-ban sötét van körülötte, a fény és a meleg pedig hiányoznak ahhoz, hogy lelkileg és testileg elégedettek legyünk. A szabadtéri programok hiányával az átlagos ember kevesebbet is mozog, ami szintén negatív hatással lehet a hangulatunkra. Ehhez jön még hozzá, a decemberi költekezés, ami nem csak a pénzkiadás ténye miatt okozhat stresszt, hanem az a felett érzett aggodalom miatt is, hogy mindenkinek a megfelelő ajándékot tudjuk-e beszerezni. Ez ráadásul nem egyszerű hadművelet, hiszen a bevásárlóközpontokban tömegek vannak, a zsúfoltság pedig agressziót válthat ki az emberekből. Karácsonykor pedig az ünnepi készülődés is tetézi az emberek egyébként is mozgalmas mindennapjait.

 A stresszhelyzet olyan esetekben alakul ki, amikor az ember szokatlan, fenyegető eseményeket élnek át, és úgy érzik, elveszítik a kontrollt az események felett. A stresszorok természetesen mindenkinél más-más dolgokhoz kötődnek, egyéni tűrőképesség kérdése is, hogy mit élünk át nehéz helyzetként, de mindenképp jelentős, ha a mindennapi helyzetektől eltérő szituációkban kell helytállnunk, ha olyan eseményekkel találkozunk, ami az általános problémamegoldó módszereinkkel nem kezelhető. Természetesen a karácsonyi ünnepekhez kötődő történések  alapvetően pozitív események, mégis sokan nehezen élik meg őket, ami már csak a fentebb felsorolt tényezők együttes jelenléte miatt sem érthetetlen. Thomas Holmes és Richard Rahe összeállítottak egy skálát a leggyakoribb stresszkeltő eseményekről,  ami így fest.

Életesemény

Érték

Házastárs halála

100

Válás

73

Különélés

65

Közeli családtag halála

63

Baleset, sérülés

53

Házasság

50

Állás, munkahely elvesztése

47

Nyugdíjazás

45

Családtag betegsége

44

Terhesség

40

Szexuális problémák

39

Új családtag befogadása

39

Üzleti problémák

39

Anyagi helyzet változása

38

Házassági konfliktusok

35

Nagyobb adóságok

32

Új munkakör

29

Gyermekek elköltözése otthonról

29

Problémák anyóssal, apóssal

29

Konfliktus a főnökkel

23

A munkaidő és a munkakörülmények megváltozása

20

Költözés, lakóhelyváltozás

20

Üdülés

19

Karácsony

19

(forrás: http://www.szorongas.hu/stressz.html)

 

Nem véletlen, hogy a karácsony is szerepel rajta, hiszen a mindennapokhoz képest ez is egy eltérő és jelentős energiabefektetést igénylő élethelyzet. Az esetleges nehézségek ellenére azonban nem kell, hogy negatívan is éljük meg.

 

Mit lehet tenni?

 

Semmiképp nem segít, ha túl sok feladatot vállalunk magunkra és nem vonunk be másokat. Ha mi is látjuk vendégül a rokonságot, ne mi legyünk az egyetlenek, akik dolgoznak azon, hogy szép legyen az ünnep: kérjük meg a családtagjainkat, hogy vegyék ki a részüket a készülődésben (sütés, főzés, takarítás, díszítés). Stresszhelyzetben sosem jó taktika, ha túl magas célokat tűzünk ki magunk elé, mert előbb-utóbb megoldhatatlannak fogjuk érezni a helyzetet, ami frusztrációhoz, szorongáshoz vezet: inkább legyen az előre eltervezettnél eggyel kevesebb fogás, de ne mondjunk le róla, hogy számunkra is élvezet maradjon a készülődés. Ehhez fontos a tudatosság, a kontroll érzése.

Nem szabad áldozatként gondolnunk magunkra, akik mások számára próbálnak ünnepet varázsolni, másokat szolgálnak ki. Egy helyzetben átélt érzelmeink többnyire abból a tényből fakadnak, hogy hogyan értelmezzük az adott eseményt: ha áldozatként értékeljük, látjuk magunkat az ünnepek alatt, így is fogjuk érezni magunkat, és könnyen eluralkodik rajtunk a hajszoltság, kihasználtság érzése. Fontos, hogy azt érezzük, kontrollunk van az események felett: nem azért csináljuk meg a süteményt, mert senki más nem csinálná meg, és mert ez a „feladatunk”, hanem azért mert élvezzük, hogy készülődünk az ünnepre. Kísérletek is bizonyítják, hogy ha az ember úgy érzi, uralja a helyzetet, be tudja jósolni a történéseket, amiben van (akkor is, ha esetleg feszült helyzetről van szó), akkor csökken a stressz érzése.

Amikor úgy érezzük, hogy összecsapnak a fejünk felett a hullámok, stresszhelyzetben vagyunk, alapvetően mindig kétféle módon segíthetünk magunkon: probléma- és érzelmi fókuszú megküzdéssel. A probléma fókuszú megküzdés inkább a negatív helyzet megváltoztatására irányul, az érzelmi fókuszú pedig a negatív érzelmi állapot megszüntetését célozza. Egy karácsonyi készülődés okozta stresszhelyzetben érzelmi fókuszú megküzdés lehet például, ha megiszunk egy-két pohár bort, hogy jobb kedvünk legyen, vagy kisírjuk magunkat, ha túlságosan felgyülemlik a feszültség. Ez a fajta megküzdési mód, az olyan helyzetekben hasznos, amikor magán a helyzeten, ami a problémát okozza, képtelenek vagyunk változtatni, mert teljesen rajtunk kívül álló tényezőktől függ. A problémafókuszú megküzdés a karácsonyi élethelyzetekre vélhetően jobb válasz, hiszen legnagyobb részben tudunk változtatni a helyzeten, ha segítséget kérünk a körülöttünk lévőktől, tudatosan megtaláljuk, hogy mi az, ami miatt számunkra is ünnep az ünnep, és teszünk érte, hogy ez ne vesszen el számunkra a készülődés közepette.

Szöllösi Eszter