Régebben könnyebb volt párt találni - ezzel  a mondattal sokan egyetértenek. Annak ellenére viszont, hogy  ezt nem  jelenthejük ki így 100%-osan, az biztos, hogy nagyon mások voltak  a körülmények, valamint egy kialakult párkapcsolat is sok tekintetben máshogy működik.

A megváltozott körülmények ellenére mégis, majdnem mindenki ugyanúgy egy meghitt, intim párkapcsolat elérésére törekszik, illetve annak a társnak a megtalálására, akivel egy ilyen kapcsolatot létre tud hozni.

 

Mi az, ami nehezebbé teszi az ideális társ megtalálását?

 

A fogyasztói társadalmat jellemző választási szabadság, a lehetőségek garmadája eleve meghatározza ezt a folyamatot. Lehet, hogy elvileg több lehetőség akad az ismerkedésre, a világ bármely pontjában pillanatok alatt ott lehetünk, hol van már az az idő, hogy már a szomszéd falu is messzinek számított...De éppen ezért nem is teszünk bele annyi energiát egy-egy ember megismerésébe, nem akarunk felesleges köröket futni, mert nincs rá idő.

Másrészt, ha találunk 1-2 ideálisnak tűnő jelöltet, rögtön bevillan a kétség, hogy mi van, ha lenne nála jobb? Ez az érzés egyértelműen gátolja az elköteleződés kialakulását. A futó kapcsolatoknál tapasztalható izgalom viszont hamar elszáll, nem sok minden marad utána,  ez az üresség érzés pedig belehajthat egy újabb kapcsolatba, és így tovább. Az ördögi kört nehéz lesz megtörni.

A fogyasztói hozzáállás alapvetően egy csapda, ahol azt éljük meg, hogy „megérdemlem a legjobbat”, de a valóságban éppen ezzel kárhoztatom magam arra, hogy egyik kapcsolatból a másikba ugorjak bele, folyton csak kergetve a tökéletes partner elnevezésű délibábot. Ez az attitűd alapjaiban veszélyeztethet egy már meglévő kapcsolatot is, hiszen a rózsaszín köd felemelkedése után, könnyebben hisszük azt, hogy egy másik emberrel kielégítőbb lenne a kapcsolatunk. Holott az esetek nagy részében érdemes lenne még egy esélyt adni az aktuális kapcsolatnak, hiszen tudjuk, hogy a megoldatlan dolgok egy másik kapcsolatban idővel ugyanúgy felvetik a fejüket.

Elég nagy tudatosságra van szükség ahhoz, hogy az aktuális társadalmi folyamatokat, és a ránk ható dolgokat képesek legyünk elemezni, akkor ráadásul, amikor ezek éppen zajlanak, amikor benne élünk mi is. Nem tudunk ellene menni az aktuális trendeknek,  nem tudjuk kivonni magunkat teljesen a hatásuk alól. De kialakíthatunk egy olyan szerepet, amiben jól érezzük magunkat, amelyben őszinték tudunk lenni önmagunkhoz és felismerhetjük valós vágyainkat.

A párkeresés és egy párkapcsolat kialakítása, majd működtetésése is komoly önismereti kérdéseket vet fel. Ezeknek a kérdéseknek sok esetben van helyük: akkor is, ha régóta vagy szingli, akkor is, ha csak rövid távú kapcsolatokba tudsz bonyolódni, akkor is, ha a jelenlegi nem működik olyan harmonikusan...

A választás, pontosabban a jó választás képessége nagyon fontos: általa elkerülhető a sok csalódás, a válás, a rossz házasság. A választásod nem feltétlenül lesz csak attól jó választás, hogy nagy volt a merítés.. Sokkal inkább attól, hogy tisztában vagy a vágyaiddal, szükségleteiddel.

De a jó választás sem hoz önmagában biztos sikert. Visszatérve az előző gondolathoz: az is fontos, hogy mennyire vagy kitartó, mennyire becsülöd az aktuális párkapcsolatot, mennyi energiát akarsz még beletenni, látsz-e benne még a lehetőséget.

Tisztában kell lenni azzal, hogy a szabad választás lehetősége és a hatalmas választék éppen azt nehezítheti meg, hogy boldogok legyünk. Az sem cél ugyanakkor, hogy hatalmas kompromisszumok árán köteleződjünk el:  a régi értékek és hagyományok beépítése a mai társadalmi viszonyokba megoldást jelenthet.

 

Megfigyelhető egy  másik tendencia is: sokan várnak az igazira, a nagy Ő-re, miközben számtalan olyan lehetőséget hagynak figyelmen kívül, ami éppen hozzájuk szólna. Ez a nagy Ő általában rendkívül vonzó, szórakoztató, okos, van 3 diplomája legalább,  anyagilag stabil, gyereket akar, nem elvált és neki nincs még gyereke, és még sorolhatnám.

Talán érdemes lehet feltenni a kérdést, hogy nem túlzóak-e a vágyaid, nincs-e túl sok kritérium, aminek meg kell felelni. Ha így van, mi lehet az oka, hogy  a nálad fizikailag vonzóbb, okosabb vagy sikeresebb  partnereket keresed?

Ezek megválaszolásához fontos az önismeret, a tudatos attitűd, de persze nem árt odafigyelni a szívünkre, az intuíciónkra...és odafigyelni  a másik emberre, mert ha a figyelem is csak felszínes marad, akkor hogyan is várhatjuk, hogy a választásunk legyen jó..

Anda Csilla