A Tinder az utóbbi évek legsikeresebb párkereső applikációjaként vált ismertté, annak ellenére is, hogy folyamatosan sok kritika éri.

Hogyan működik?

Az alkalmazás lényege, hogy gyorsan és játék-szerűen lehet váltogatni a felugró párkeresők képe alapján – valakit kedvelünk, valakit elutasítunk – tehát kifejezetten kinézet szerint választunk. Ez az egyik oka a rengeteg bírálatnak: sekélyes és nem szelektál semmilyen közös érdeklődés alapján - kizárólag az életkort és a helyszínt lehet beállítani a keresés szempontjaként, hirtelen, tetszés alapú döntéseket hozunk a racionálisan megalapozott választás helyett.

Bár vélhetően igaz a kritika: annál, hogy egy helyen és hasonló életkorban legyünk egy idegennel, valamint szimpatikusnak találjuk a kinézetét, általában több kell egy párkapcsolat indulásához, de ha belegondolunk, ezek mégis egyfajta alapjai lehetnek egy kapcsolat működésének. A fizikai közelség több vizsgálat szerint is jó előrejelző ilyen szempontból: egy kutatás szerint a házasságok egyharmada olyanok között köttetik, akik öt háztömbnyi távolságon belül éltek egymáshoz viszonyítva. Az életkor szintén fontos, racionális tényező: hasonló életkorú emberek nagyobb valószínűséggel osztják a hasonló hobbikat, érdeklődési köröket és érettséget mind fizikailag mind szellemileg, mint a nagyon eltérő életkorban lévő párok, ezért könnyebben hangolódnak egymásra. A racionális döntést segítő tényezők köre még egy tulajdonsággal bővült: már láthatjuk a gép által feldobott lehetséges jövőbeli ’életünkszerelmének’ a foglalkozását is – ami segíthet belőni a társadalmi ranglétrán elfoglalt helyzetét is a felhasználóknak. Ezeken túl azonban semmilyen konkrét információ nem szól a másik hátteréről, például az érdeklődéséről, hobbijairól, elveiről vagy bármiről, ami a közös időtöltés alapját képezhetné.

Mindenki csak a szexért?

Részben a kinézet alapján történő válogatás miatt terjedt el a Tinderről, hogy ’szexapp’, és a felhasználók nagy része csupán egy éjszakás kalandokat keres rajta. Ez természetesen sok esetben igaz is lehet, hiszen a Tinder valóban kiváló hátteret nyújt azoknak, akik alapvetően nem szeretnének nagy energiákat beleölni egy szexuális összeruccanásba. Mennyivel egyszerűbb (és olcsóbb) felmenni a Tinderre és nem elmenni egy szórakozóhelyre, nem belépőt fizetni, nem meghívni valakit inni/enni és nem izgulni rajta, hogy végül feljön-e vagy sem? Sokan kezdetektől fogva egyértelművé teszik, hogy milyen céllal regisztráltak és ők is találnak maguknak megfelelő partnert. Ez tény, azonban nem azt jelenti, hogy mindenki ilyen céllal van fent, azt pedig végképp nem, hogy rosszul működne a program, sőt! Az hogy sokféle igényt képes kielégíteni és széles skálán mozog a felhasználók köre, az egyik oka a népszerűségének.

A kinézet alapján való döntés természetesen ugyan kevésbé megalapozott racionálisan, azonban ez nem jelenti azt, hogy automatikusan rossz is! Az emberek sok dologgal kapcsolatban hoznak inkább érzelmi (ebben az esetben tetszés) alapú döntéseket, már csak azért is, mert nem éri meg minden esetben logikusan és aprólékosan megalapozni, hogy mit miért teszünk: ez nagyon időigényes is lenne és egyáltalán nem hatékony. A legtöbbször tehát nem megyünk el matematikai pontosságig és alaposságig, hanem elfogadható megoldásokat alakítunk ki, úgynevezett heurisztikákkal – olyan egyszerűsített szabályokkal, következtetésekkel élve, amik sokszor (bár nem mindig) igazak. Ilyen elképzelés az is, hogy ha valakit vonzónak, szimpatikusnak látunk, akkor örömmel töltünk majd vele időt.

A kinézet alapján ráadásul több következtetést is le lehet vonni (akár önkéntelenül is), mint amit eleinte gondolnánk. A nők esetében a férfiak által megfigyelt, tetszést kiváltó külső jegyek például a mellek mérete, a testalkat (se túl sovány, se túl kövér ne legyen valaki) vagy a derék-csípő arány (még mindig a homokóra alkat a leginkább népszerű). Evolúciós pszichológiai magyarázatok szerint, ezek a jegyek azok, amik leginkább előrejelzik a nők termékenységének fokát, illetve az egészségességét. A férfiak esetén a nők is ugyanúgy megvizsgálják a testalkatot: az izomzat megléte vagy hiánya például evolúciós szempontból fontos előrejelzője a fizikai rátermettségnek, az egészségnek és az életkornak. A magasság is fontos jellemzője a férfiaknak: általában véve igaz, hogy a nők a náluk körülbelül 15-20 cm-el magasabb partnereket részesítik előnyben. Bár ez is egy külső jegy, azonban a kutatások alapján szorosan összefügg a férfiak dominanciájával és státusával. A magasabb férfiakat nagyobb valószínűséggel nevezik ki vezetőnek, általában véve magasabb a béreket keresnek meg és gyorsabban tudnak előrejutni egy-egy szervezeten belül, mint az alacsonyabb társaik. (Bereczkei, 2008)

Még mindig az arc a legfontosabb

A kinézet legfontosabb része természetesen az arc: mind a nőknél, mind a férfiaknál megvannak azok az univerzális jegyek, amelyektől szebbnek látunk valakit: a nőknél a nagy szemek, a magasan ülő pofacsontok, telt ajkak és kisebb áll, a férfiaknál a szélesebb, hosszabb áll, vastag szemöldökök és az arccsontok középső részének előrébb állása. Ezek kialakulása összefüggésben áll az ösztrogén és a tesztoszteron szinttel is, tehát fontos információkat nyújthat a egyén egészségességét és fertilitását illetően.

Ezeken túlmenően is sok információt tartalmaz egyetlen kép, hiszen kontextusa van és az, hogy milyen fényképet választ magának egy-egy felhasználó, beszédes a jellemével, identitásával kapcsolatban is. Egy képről sok esetben levonható következtetés azzal kapcsolatban, hogy valaki hogyan öltözködik, hord-e ékszereket vagy hogy van-e tetoválása vagy piercingje látható helyen. Az, hogy milyen emberekkel vagy állatokkal van együtt és hogyan viszonyul hozzájuk a fotón, szintén beszédes lehet, akárcsak az, hogy éppen mit csinál az illető: szörfözik vagy olvas, mosolyog, vagy elmereng? A képek beállítása is árulkodhat a felhasználó jelleméről: ha valaki közeli képet tesz fel magáról, az általában azt jelzi, hogy az illetőnek van önbizalma és nem akarja rejtegetni az esetleges hibáit sem. A képen szereplő dolgok tehát sokszor árulkodnak többről, mint egy véletlenül elkapott pillanatról, hiszen szándékosan  lettek kiválasztva.

A döntési folyamat tehát összességében nem annyira racionálisan megalapozott, mint bármilyen másik társkereső programnál, sokkal inkább egy esetleges jó döntéshez szükséges minimumokkal operál, azonban ez a könnyű használhatóságának a kulcsa, ami szintén növeli a népszerűségét. Ráadásul telefonon használható, ami azt jelenti, hogy akár egy buszra várva el lehet vele játszani, egyszerűen, gyorsan használható és szórakoztató – még akár annak is, aki nem feltétlenül párkeresési céllal regisztrál.

Írta: Szöllösi Eszter

www.way-pszichologia.hu

Önismereti és párkereső tréning a Balatonnál

Önismeret és párkeresés a Balatonnál

Felhasznált irodalom:

https://www.washingtonpost.com/news/the-intersect/wp/2015/08/13/absolutely-everything-science-knows-about-how-tinders-changing-the-way-we-date/
 

Bereczkei Tamás EVOLÚCIÓS PSZICHOLÓGIA OSIRIS KIADÓ BUDAPEST, 2003

https://techcrunch.com/2014/09/27/tinder-and-evolutionary-psychology/